Har du hittat drömbostaden och funderar på att slå till? Du kanske känner dig trygg eftersom du frågat mäklaren om det finns några takläckor och fått ett nekande svar? Då finns det några saker du bör veta angående mäklarens upplysningsplikt. I den här texten tar vi ett trasigt tak som exempel.
Att flytta in i sin drömbostad för att sedan upptäcka att taket läcker in är inget drömscenario. Det händer dock ibland. Ofta brukar säljaren då bli arg på mäklaren och tycka att denne undanhållit viktig information. Det kan hända att köparen till och med vill använda informationsbristen från mäklaren som skäl till att häva köpet, men riktigt så enkelt är det inte. Har du verkligen hittat drömbostaden så kan ett trasigt tak vara ett dåligt skäl att flytta ut. Anlita istället Villatakspecialisten för takläggning i Stockholm omgående. Då kan du få både drömbostaden och ett tak av hög kvalitet.
Mäklarens upplysningsplikt
För att förstå vilka skyldigheter en mäklare har kan det vara bra att lära sig mer om den upplysningsplikt som åligger denne. Upplysningsplikten är tyvärr inte så omfattande som många tror. Om mäklaren fått reda på av säljaren, eller själv upptäckt ett fel, är denne skyldig att meddela köparen om det. Problemet är bara att mäklaren inte har någon undersökningsplikt som innebär att leta efter dolda fel i fastigheten. Den skyldigheten ligger istället på dig som köpare. Det kan alltså vara så att mäklaren helt enkelt inte vet om att taket läcker in. Då har personen i fråga inte heller någon skyldighet att berätta om det för dig. Det är här problem ofta uppstår. Kanske har du träffat en trevlig mäklare som verkar seriös. När det sedan visat sig finnas fel i bostaden har du känt dig lurad av mäklaren. Så behöver dock inte vara fallet. Det kan helt enkelt vara så att mäklaren inte kände till felet. Här kan du läsa mer om mäklarens upplysningsplikt och vad som ingår i den. Kort kan man dock säga att mäklaren måste berätta om alla fel som är redovisade för henne eller honom, men behöver inte göra några djupare undersökningar för att hitta ytterligare fel.
Undersökningsplikt hos köparen
Visst kan du som köpare ställa frågor till mäklaren och få ärliga svar. Om svaret på frågan om taket är bra är tveksamt bör du som köpare gå vidare och besiktiga det. Du som köper en bostad har nämligen undersökningsplikt. Det ligger alltså på dig att besiktiga bostaden så att du inte överraskas av dolda fel senare. Det gör du bäst genom att anlita en bra besiktningsman. Att köpa ett hus är en stor kostnad. Var därför noga med att lägga lite extra tid och pengar på att se till så att bostaden är i ett bra skick. Ibland är det lätt att som köpare bli så exalterad över att du hittat din drömbostad att du hoppar över den viktiga besiktningen. Det bör du dock inte göra eftersom det kan bli en ganska dyr affär i förlängningen.