Fastighetsmäklare är ett arbete som har kommit att bli alltmer populärt under senare år. Kanske beror det på glamorösa tv-serier som Million Dollar Listing med svenska stjärnan Fredrik Eklund. Den allmänna trenden av ökat intresse för inredning och arkitektur har såklart också bidragit till ett starkare intresse för att bli mäklare. En huvudfaktor är annars yrket i sig. Det är ett mycket varierande yrke där du både får utlopp för din kreativa sida genom att hålla visningar och skapa annonser, samtidigt som du får pyssla med att hantera olika juridiska frågor och upprätta avtal.
Fastighetsaffärer ligger i regel på miljonbelopp och däri ligger det såklart stor vinst även för dig som förmedlar affären. Det är alltså ett yrke där du kan tjäna stora pengar om du lyckas leverera och knyta till dig de större projekten. Mäklare är i det närmsta ett perfekt jobb för dig som utbildad jurist som söker något mer kreativt än traditionella administrativa handläggarjobb. Eller för dig som van säljare som vill klättra på karriärstegen.
Vill du bli mäklare?
Det finns flera olika vägar för att bli fastighetsmäklare och det krävs inte att man har läst ett visst specifikt program vid högskola eller universitet. Det finns inte någon professionsutbildning som ger en mäklarexamen, utan det som krävs är att man lever upp till Fastighetsmäklarinspektionens villkor för att registreras som mäklare. Kraven är både teroetiska och praktiska. Du ska ha läst ett visst antal högskolepoäng i specifika ämnen. Bland annat ska du ha läst byggnadsteknik vilket ger dig kunskaper om byggmaterial, olika golvtyper såsom fiskbensparkett och olika fönstertyper. Du ska även ha ett par månaders praktisk erfarenhet av yrket.
Det finns flera specialsydda mäklarprogram vid lärosäten som Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), Malmö universitet, Högskolan i Gävle och Karlstads universitet. Inget hindrar dig emellertid från att istället läsa exempelvis juristprogrammet och komplettera med ett par extrakurser eller läsa de kurser som krävs som fristående kurser. Det finns således flera olika sätt att bli mäklare, vilket är ganska unikt om man jämför med exempelvis advokat, socionom eller läkare.
Fastighetsmäklarinspektionens krav för att registreras som mäklare är följande:
- Kurser i fastighetsförmedling om minst 30 hp
- Kurs i byggnadsteknik och fastighetsvärdering om minst 7,5 hp vardera
- Kurs i civilrätt, fastighetsrätt och skatterätt om minst 7,5 hp vardera
- Kurs i ekonomi med inriktning redovisning om minst 15 hp
- Ytterligare minst 22,5 hp med fördjupning i juridik, företagsekonomi eller nationalekonomi
- Praktik eller arbete hos en registrerad fastighetsmäklare i tio veckor
Om du exempelvis har läst juristprogrammet har du därmed mycket gratis och behöver i princip bara läsa kurserna i fastighetsförmedling, byggnadsteknik och fastighetsvärdering (totalt 45 hp). Eftersom juristprogrammet vid de flesta lärosäten innehåller en valbar termin där du kan läsa andra ämnen än juridik kan det vara en perfekt termin att lägga in studier i dessa ämnen. Om du kikar på antagning.se ser du att det erbjuds distanskurser som ger dig det som krävs.